Thursday, 4 May 2017

TINGKATKAN JATI DIRI DALAM SILAT (Kursus Seni Tongkat Panjang PSSGM Neg Sel)BATU ARANG - Semua ahli Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia (PSSGM) diminta memperkasakan diri bagi meningkatkan kemahiran dan ketangkasan dalam ilmu bela diri.

Pengerusi Majlis Gurulatih Negeri Selangor PSSGM, Dr. Rosman Ismail berkata tanpa latihan yang agresif dan jati diri,
seseorang pesilat itu akan gagal mempertahankan diri sendiri dan ahli keluarga mereka.
"Latihan intensif dan bersungguh-sungguh mampu menjadikan seseorang pesilat itu lebih berani, mampu mengawal diri serta mudah menewaskan musuh," jelasnya sewaktu berucap di Majlis Penyampaian Sijil Kursus Seni Tongkat Panjang kepada 37 penolong dan gurulatih Silat Seni Gayong di Gelanggang Panglima Hitam, Batu Arang, Selangor baru-baru ini.
Kursus intensif yang diselaraskan sendiri oleh Dr Rosman bersama panel gurulatih menumpukan kepada latihan Asas Gerakan, Elakan, Buah Kunci dan Pentas Seni Tongkat.
Kursus bermula pada hari Sabtu 22 Oktober dan tamat pada 23 October 2016 lalu merupakan sebahagian kursus seni yang dianjurkan oleh PSSGM Selangor sepanjang tahun ini.
Kebanyakkan peserta silat datang dari gelanggang awam, Institut Pengajian Tinggi di sekitar Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Perak dan Pahang.


Sumber: Cikgu Ramlee Ar Rahman.

No comments:

Post a Comment